حق طلاق زنان و شرایط آن
قانون احکام خاص خودش را در مبحث طلاق داشته و تنها در موارد خاصی که این حق برای هر کدام از دو طرف به رسمیت شناخته شده باشد، حکم طلاق را صادر میکند. البته مردان حتی در صورت نداشتن عذر موجه می توانند روال اداری مربوط به طلاق را طی کرده و حکم عدم امکان سازش بگیرند اما برای زنان چنین امکانی فراهم نیست. در این نوشتار از بخش حقوقی مجله دلتا به بررسی حق طلاق زنان و مواردی که زن به موجب آنها حق طلاق دارد پرداخته شده است.
حق طلاق به این معناست که یا به صورت کلی و یا در مواردی خاص، هر کدام از زوج ها بتوانند دادخواست طلاق خود را مطرح کرده و از دادگاه حکم طلاق را دریافت کنند. به طور کلی در قوانین ما، مردان حق طلاق را به صورت مطلق دارند و حتی بدون وجود عذر موجه میتوانند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق کنند. اما حق طلاق برای زنان در قانون تنها شامل مواردی خاص بوده و فقط در صورت احراز این موارد است که دادگاه میتواند حکم طلاق را صادر کند.
مواردی که زن به موجب آن حق طلاق دارد
همانطور که گفته شد حق طلاق زنان مطلق نبوده و تنها موارد محدود و مشخصی را شامل میشود. در صورتی که موارد زیر برای دادگاه محرز و مسلم شناخته شود، زن میتواند بدون توافق همسرش از دادگاه حکم طلاق را درخواست کند . این موارد در مواد ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی آورده شده و با توجه به اصطلاح همین ماده ادامه زندگی را برای زوجه (زن) همراه با عسر و حرج یعنی دشواری همراه میکند.
- در صورتی که شوهر مدت ۶ ماه متوالی و یا ۹ ماه متناوب زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کرده باشد
- اعتیاد شوهر به مواد مخدر یا مشروبات الکلی که به پایه و اساس زندگی خانوادگی لطمه وارد کرده و عدم ترک آن در طول زمانی که برای ترک به تشخیص پزشک لازم بوده است
- محکومیت شوهر به پنج سال حبس یا بیشتر از آن
- سوء رفتار یا ضرب شتم که غیر قابل تحمل باشد
- ابتلا به بیماری صعب العلاج چه به لحاظ جسمی چه به لحاظ روانی که باعث مختل شدن زندگی شود
- در صورتی که شوهر از دادن نفقه اجتناب کند
- هر شرطی که ضمن عقد شده باشد
تفاوت حق طلاق زن با حق وکالت در طلاق
لازم به ذکر است که موارد ذکر شده در بالا صرفا مربوط به مواردی است که زن قانونا میتواند براساس آنها تقاضای طلاق کند و با حق وکالت در طلاق که بعضی از زنها از همسر خود میگیرند متفاوت است.
تذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که صرف گرفتن حق طلاق در هنگام عقد و درج آن در عقدنامه برای زوجه ایجاد حق نکرده و در صورتی که میخواهید حق وکالت در طلاق را داشته باشید لازم است آن را ضمن یک سند رسمی در دفاتر ثبت اسناد به ثبت برسانید.
همچنین داشتن حق وکالت در طلاق به این معنا نیست که حق طلاق از شوهر سلب شده و به زن منتقل میشود بلکه به این معناست که این حق هم در اختیار زن و هم در اختیار شوهر قرار دارد.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی با دانستنیهای حقوقی بیشتر “تقسیم اموال در طلاق و نکات آن” را مطالعه کنید.